Schoudernetwerk – FysioHattem en Meer – Hattem

Schoudernetwerk

Schoudernetwerk

Fysiotherapie bij schouderklachten

Schouderpijn komt vaak voor. Mensen met schouderpijn ervaren vaak naast pijn ook vervelende beperkingen. Zo gaat het bewegen minder makkelijk, waardoor dingen als sport, werk en zelfs haren wassen of slapen niet meer goed lukken.

Revalidatie bij deze pijnklachten is complex en vereist kundige begeleiding. De   fysiotherapeut uit het schoudernetwerk (Schouder Netwerk Groot Zwolle) is getraind om samen met u het probleem goed te onderzoeken en analyseren. Zo kunt u gericht aan de slag met uw specifieke probleem, en krijgt u gerichte therapie. Het schoudernetwerk zet hoog in op kwaliteit en expertise door scholing direct te laten aansluiten bij de problemen die u als patiënt ervaart.

Wellicht bent u geopereerd aan de schouder of onder behandeling van een specialist. Ook dan kan de fysiotherapeut uit het schoudernetwerk van meerwaarde zijn. Niet alleen als het gaat om de (na)behandeling, maar u kunt ook vragen bespreken die u heeft. De fysiotherapeut zal dan zo goed mogelijk de vraag beantwoorden of zorgen dat uw vragen bij de juiste persoon gesteld worden.

Het Schoudernetwerk (SNGZ) bestaat uit orthopedisch chirurgen en schouderfysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in de behandeling van schouderblessures en revalidatie na schouderoperaties. Binnen onze praktijk is Hiske Dusink, aangesloten bij het SNGZ, omdat zij tevens manueeltherapeut en triggerpointcoach is, heeft zij een ruime expertise en ervaring om u te begeleiden bij uw klachten.

Veel voorkomende klachten in de schoudergordel :

Subacromiaal pijnsyndroom

Hierbij ontstaan er pijnklachten in de ruimte tussen het schouderdak (acromion) en de kop van de bovenarm. Door deze ruimte lopen een aantal pezen en een slijmbeurs, die irritatie kunnen geven. Bovenhandse bewegingen en draaibewegingen zijn vaak pijnlijk en in sommige gevallen minder beweeglijk.

Frozen shoulder

Ieder gewricht in het lijf wordt omvat door een gewrichtskapsel. In het geval van een frozen shoulder raakt het kapsel van de schouder verkort waardoor de schouder stijf wordt. In het beginstadium kan dit gepaard gaan met pijnklachten.

Peesklachten

In en om het schoudergewricht lopen verschillende pezen. Deze pezen kunnen om verschillende redenen voor klachten zorgen. Dit kan na een zogenaamd ‘trauma’, bijvoorbeeld door een val of door een ruk van een hond aan de riem. Ook kunnen de klachten geleidelijk ontstaan ten gevolge van een overbelasting. De pees kan beschadigd zijn, geïrriteerd zijn, een verminderde kwaliteit van weefsel tonen en verkalkingen bevatten. De echografie is een door ons veelgebruikt middel om hier meer duidelijkheid in te krijgen.

Schouderinstabiliteit

De schouder haalt zijn stevigheid uit het gewrichtskapsel- en banden in combinatie met spierkracht- en coördinatie. Een minder stabiele schouder kan verschillende klachten geven op korte- en lange termijn.

Artrose

Bij gewrichtsartrose gaat de kwaliteit van het kraakbeenlaagje achteruit. Dit kan zorgen voor pijnklachten en stijfheid.

Kettingreactie tussen nek, bovenrug en schoudergewricht

In veel gevallen bestaat er een link tussen schouderklachten en een verkeerde, eentonige houding. Deze houding kan op den duur zorgen voor stijfheid in de gewrichten van de nek en bovenrug. Dit zorgt vervolgens weer voor stijfheid in de spieren en gewrichten van de schouderregio.

Myofasciale pijn

Dit is een wijdverspreide pijn welke ontstaat ten gevolge van triggerpoints (spierknopen). Vaak komt dit voor in combinatie met een van de andere beschreven klachten. Binnen onze praktijk kan de triggerpointcoach u hiermee goed behandelen.

Klachten van het AC-gewricht

Het AC- gewricht is een klein gewricht tussen het schouderblad en het sleutelbeen. Pijnklachten kunnen zich lokaal ter hoogte van het gewricht bevinden, maar zich ook in een groter gebied manifesteren.

Herstel na een schouderoperatie

In sommige gevallen is een operatie in de schouderregio noodzakelijk. Wanneer uw arts fysiotherapie adviseert na de operatie, kunnen wij u helpen bij het herstel van deze operatie.