Andullatietherapie – FysioHattem en Meer – Hattem

Andullatietherapie

Andullatietherapie

Andullatie Therapie

Wat is Andullatie Therapie?

Andullatie Therapie is een behandelingsmethode, die is gebaseerd op variërende frequenties van trillingen, gecombineerd met warmte van infrarode straling, waardoor diverse pijnklachten van spieren en skelet kunnen verminderen. Inmiddels is gebleken, dat de therapie in geval van langdurige, chronische aandoeningen bij 84% van de patiënten tot een vermindering of verzachting van de pijnklachten leidde.

Hoe werkt Andullatie Therapie?

Het Andullatie Matras, waarop men gaat liggen, geeft gedurende het programma wisselende, pulserende trillingen, gecombineerd met de warmte van een ingebouwde infrarood lamp. Het apparaat kent een twintigtal programma’s, waarbij verschillende delen van het lichaam sterker of minder sterk worden behandeld. Hoewel het hele lichaam de trillingen zal ervaren, richt een specifiek programma zich dus vooral op een specifiek lichaamsdeel, zoals bijvoorbeeld de onderrug of de schouders en nek, afhankelijk van de aard en plaats van de klachten.

De infrarood warmte en de trillingen of vibraties worden door alle cellen in het menselijk lichaam ervaren, maar elk orgaan of spierweefsel zal er op een eigen manier op reageren. In het algemeen stimuleren de trillingen de doorbloeding van het lichaam tot zelfs in de kleinste aderen, de haarvaten, waardoor ook de afvoer van afvalstoffen (melkzuren) door het bloed wordt bevorderd.

Verder moeten de spieren lichtjes samentrekken om de trillingen op te vangen. Ook dit bevordert de doorbloeding van de weefsels en de afvoer van afvalstoffen. De infrarood warmte verzacht verkrampte spieren en vermindert pijn en ontstekingen. Dit zijn dan ook de belangrijkste redenen waarom sporters er na een krachtsinspanning graag gebruik van maken: om blessures te verzachten en spierpijn te voorkomen.

Voor ons beendergestel is de reactie weer anders, maar niet minder positief: de verbeterde doorbloeding vermindert botontkalking (osteoporose) en bevordert de minerale structuur van het gebeente. Reden waarom de therapie al geruime tijd breed wordt ingezet voor uit de ruimte terugkerende astronauten en kosmonauten (de staat van gewichtsloosheid verergert namelijk botontkalking).

In de hersenen vindt een ander positief effect plaats: de trillingen stimuleren de afgifte van endorfinen en hormonen, waardoor men zich na de therapie heerlijk ontspannen voelt.

Voor welke klachten is Andullatie Therapie bedoeld?

De programma’s van het Andullatie Matras zijn in de eerste plaats afgestemd op algeheel welbevinden en verlichting van spanning en pijnklachten. Daarnaast is door wetenschappelijk onderzoek inmiddels vast komen te staan, dat de therapie een gunstig effect heeft bij:

Dat de warmte en trillingen nog een tijd in het lichaam nawerken en uiteindelijk ook een positieve werking hebben op andere aandoeningen (zoals bijvoorbeeld artrose, reuma, migraine, hernia, fibromyalgie, diabetes, CVS) is al wel bij een aantal patiënten gebleken, maar nog niet voldoende onderzocht. Niettemin, zou het voor patiënten van deze ziekten misschien wel eens de moeite waard kunnen zijn om de therapie toch eens te proberen.

Helpt Andullatie Therapie bij iedereen?

Nee, helaas niet. Een dergelijk wondermiddel, dat voor iedereen werkt, moet nog worden uitgevonden. Zoals bij alle therapieën zijn er altijd mensen met bepaalde aandoeningen, waarbij de therapie geen merkbaar effect oplevert. Zoals hierboven gezegd: bij 84% van de patiënten is er in het algemeen een positief tot zeer positief resultaat en bij 16% van de patiënten dus jammer genoeg niet.

Ook moet worden gezegd, dat deze therapie wel een verbetering van het welbevinden en een (mogelijk aanzienlijke) vermindering van pijnklachten kan geven, maar een chronische aandoening helaas niet kan genezen. Andullatie Therapie is een ondersteunende therapie, die – evenals andere therapieën en geneesmiddelen – regelmatig moet worden herhaald om de symptomen (pijnklachten) te blijven verzachten.

Kosten

U kunt, op afspraak,  gebruik maken van de Andullatie Therapie voor € 10,- per sessie van maximaal 20 minuten.

Een 10-rittenkaart kost € 100,-
Het is belangrijk om een half uur voor de Andullatie Therapie minimaal twee glazen lauwwarm water te drinken.

Verder raden wij aan om ook na de Andullatie Therapie veel te drinken om de afvalstoffen af te voeren.