Fysiotherapie bij vaatlijden (etalagebenen)

Fysiotherapie bij vaatlijden (etalagebenen)

Behandeling van etalagebenen bij Fysio Hattem & Meer

 

Tijdens het lopen voelt u een stekende, kram­pende pijn in uw been. Van uw arts hoorde u dat u waarschijnlijk ‘etalagebenen’

heeft. Dat betekent dat de slagaders naar of in uw benen vernauwd zijn.

Samen met Pamela (Gespecialiseerd in etalage benen en aangesloten bij het claudicatio netwerk Isala klinieken) gaat u werken aan het verminderen van de klachten.

 

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen of claudicatio intermittens is een verschijningsvorm in de benen van slagaderverkalking(=atherosclerose), een chronische gegeneraliseerde ziekte van het slagaderstelsel.

 

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de beenspieren. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) kan de bloedtoevoer en daarmee het aanbod van zuurstof aan de beenspieren wel 5 keer zo groot worden. Slagaderverkalking kan vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken, waardoor de bloedstroom onvoldoende kan toenemen bij inspanning. Er ontstaat dan zuurstoftekort en hierdoor krijg je pijn in de benen, deze klacht noemen we etalagebenen.

 

Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel van etalagebenen. Daarnaast kunnen de volgende verschijnselen optreden:

 

Wat verhoogt het risico op het krijgen van etalagebenen?

Er zijn verschillende factoren die de kans op het krijgen van etalagebenen vergroten:

 

Indien er meer van deze factoren tegelijk aanwezig zijn, neemt het risico op her krijgen van etalagebenen verder toe.

 

Trainen met de fysiotherapeut.

Looptraining werkt het beste als u dit doet onder begeleiding van een daarin gespecia­liseerde fysiotherapeut. U krijgt namelijk een flink trainingsprogramma. De training heeft alleen succes als u regelmatig en veel loopt. De fysiotherapeut stelt met u een persoonlijk trainingsschema op. Ook doet u bij uw eerste bezoek een looptest om uw maximale loopafstand en uw conditie vast te stellen. Tijdens de behandeling doet u de looptest regelmatig opnieuw om uw vorderingen bij te houden.

 

De training is bedoeld om uw maximale pijnvrije loopafstand te vergroten. Daarnaast verbetert uw conditie. Maar ook uw looptechniek krijgt aandacht. U leert lopen op een manier waarbij u minder  zuurstof verbruikt en dus minder pijn voelt. De eerste weken begeleidt de fysiotherapeut u intensief. Daarna wordt de begeleiding afgebouwd en traint u steeds meer zelfstandig. Het advies is: blijven lopen. Meestal voelt u na drie maanden al goed resultaat. Het hele traject van looptraining kan tot een jaar duren. En ook daarna is het belangrijk dat u veel blijft wandelen.

 

Bij de meeste mensen die intensieve looptraining doen, is een dotterbehande­ling of operatie niet meer nodig. Geef daarom niet te snel op, maar houd vol. Als de looptraining na 3 tot 6 maanden geen resultaat heeft, overleg dan met uw huisarts wat verdere mogelijkheden zijn.

 

Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.